Šta vas čeka ako otkažete putovanje

Rezultat slika za osiguranje od otkaza ili prekida turistickog putovanja

 Putnici koji pre odlaska na putovanje uplate čak i osiguranje od otkaza putovanja ne mogu da računaju da će im novac biti vraćen tek tako i u celosti, ukoliko nemaju opravdan razlog zbog kojeg odustaju, poput bolesti, smrti bliske osobe, neodložnog sudskog poziva.

Procedure koje predviđaju ovdašnji osiguravači podrazumevaju dostavljanje dokaza o razlozima otkaza koji su u nekim nerpedviđenim situacijama posebno mučni i opterećujući.

Za razliku od razvijenijih zemalja, poput SAD i Kanade, pa i većine evropskih, u Srbiji zasad u ponudi nema proizvoda poput osiguranja od otkaza aranžmana “iz bilo kog razloga”, piše “Potrošač”.

Recimo, predomislili ste se i ne želite da putujete. Kod nas će vas to papreno koštati, pa čak i ako ste platili dodatnu polisu.

JUTA o ovom pitanju već razgovara sa osiguravajućim kućama jer, kako kažu, proizvodi koje osiguravači nude i dalje su polovično rešenje i ne pružaju očekivan komfor putnicima koji nemaju dilemu da li platiti ovakvu uslugu, posebno u slučajevima kada uplaćuju aranžmane za destinacije koje su politički nestabilne, u kojima je na snazi vanredno stanje ili postoji neki drugi razlog zbog kojeg mogu da odustanu od puta. 

“Kod nas čak nije obavezno ni putno osiguranje, što je apsurd. Veliki broj putnika nije upoznat s time koliko košta najobičniji pregled kod dlekara u inostranstvu. Gledaju da uštede na ovom osiguranju iako ih to može koštati mnogo više od cene aranžmana”, kaže za “Potrošač” Milan Lainović, potpredsednik Upravnog odbora JUTE.

On dodaje da je osiguranje od otkaza aranžmana usluga koju i domaće agencije sve češće preporučuju putnicima. Lainović kaže da kao asocijacija turističkih agencija nisu zadovoljni ovim rešenjem i da pregovaraju o tome da se nađe bolji način koji bi putnicima pružio mogućnost da najksnije sedam dana pre odlaska na put imaju šansu da otkažu putovanje i da im novac bude vraćen.

“Imamo tehnički problem s osiguravajućim kućama. Turizam je za njih takoreći sezonski posao, a i premije su male, pa se čini da se osiguravači ne bave ovim uslugama baš detaljno zbog čega imamo proizvode koji jednostavno nisu usaglašeni sa potrebama putnika. Bilo ni najbolje da se ove polise preciznije definišu i da se nađe rešenje da se putnici obavezuju da, uz putno, odmah plate i osiguranje od otkaza putovanja”, kaže Lainović i objašnjava da je već bilo razgovora sa osiguravajućim kućama, ali da su kao razlog navodile mogućnost zloupotrebe osiguranja kao što je ovo od otkaza od putovanja.

Cene ovih osiguranja se kreću od dva do tri odsto vrednosti aranžmana. Kako je navedeno na zvaničnim sajtovima osiguravajućih kuća u Srbiji, do detalja je objašnjeno pod kojim uslovima se prava iz ove vrste osiguranja mogu nadoknaditi. Međutim, po mišljenju putnika koji su koristili ove polise, procedure i zahtevi su vrlo rigorozni. Mnogi putnici istu ocenu daju i opštim uslovima putovanja koji propisuju agencije, tvrdeći da su njamnaje u interesu putnika.

Kako pokazuje istraživnaje “Potrošača”, situacija je slična i u zemljama regiona. Osiguravajuće kuće uglavnom nude slične usluge, s tim da se u slučajevima isplate razlikuju skale po kojima se obračunavaju naknade koje se isplaćuju. Na primer, u Hrvatskoj, u slučaju osiguranja od otkaza aranžmana, putnik potpisuje da se odriče administrativnih troškova i troškova osiguranja i taksi, a reč je o fiksnom iznosu. 

Lela Saković iz portala “Sve o osiguranju” kaže da većina osiguravača u svetu, u ponudi ima kao osnovni paket ovo osiguranje, a ono podrazumeva da se novac uplaćen za putovanje vrati osguraniku samo u slučajevima koji su unapred definisani.

“Obično je to bolest, smrt užeg člana, poslovna obaveza, sudski poziv, prirodna katastrofa ili teroristički napad u zemlji u koju se putuje, a uslovi uglavnom zavise od kompanije do kompanije.”

S druge strane, u mnogim zemljama postoje i polise s dodatnim pokrićem, koje koštaju više, ali obuhvataju i otkaz od putovanja “iz bilo kog razloga”, s kojim putnik ne mora da navodi razlog zbog kojeg odustaje od putovanja, ali mora da ga otkaže najkasnije 48 sati pre početka aranžmana. 

Neke kompanije obezbeđuju povraćaj celog iznosa, neke 50 ili 75 odsto od vrednosti aranžmana. Mnoge kompanije nude i osiguranje od prekida putovanja, u slučaju da se iz nekog razloga od unapred definisanih razloga putovanje prekine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *