Preventiva i zaštita doma – osiguranje domaćinstva

Elementarne nepogode su iznenadne nezgode koje mogu u trenutku da prekinu uobičajen tok života i proizvedu velika oštećenja na stambenim objektima. Uz nagle atmosferske promene, sušu ili grad, najčešće nepogode u Srbiji su bujice i poplave koje čine više od trećine elementarnih opasnosti. Ipak, uprkos “lekcijama prirode” kroz vreme, osiguranje imovine ima samo 10% stanovnika Srbije, a od poplava je osigurano tek oko 3% domaćinstava.

Poplave u naseljenim mestima mogu izazvati čak i vrlo mali potoci, rečice, odvodni ili kišni kanali. U gradovima je za vreme jakih kiša pojačano oticanje voda, pa je preventiva važna i podrazumeva sprečavanje bacanja otpada u kanale i prekrivanje šahtova. Bez obzira što je mnogo ljudi i službi uključeno u sistem zaštite i spašavanja od posledica elementarnih nepogoda, primarno je svako odgovoran za zaštitu svog doma. Ako do nezgoda dođe, prioritet je sigurnost ljudi, pridržavanje bezbedonosnih mera i zaštita doma sa stvarima i – uspomenama.

U slučaju poplava i drugih nezgoda u domaćinstvu, troškovi saniranja kuće ili stana mogu da budu ogromni. Mogu, ali ne moraju, uz osiguranje domaćinstva koje nije trošak, nego sigurna a simbolična investicija u zaštitu i predupređivanje ogromnih izdataka. Neplanski udari na kućni budžet, mogu se izbeći jednostavno i povoljno, uz neprocenjiv emotivni značaj polise koja, nakon nezgode, olakšava povratak u redovne tokove života. Primera radi, elementarne nepogode, izbijanje požara usled problema sa instalacijama ili provalne krađe, samo su neki rizici koji za nekoliko minuta, mogu da budu uzrok dugoročnih finansijskih teškoća.

Kada je reč o osiguranju domaćinstva pokriveni su sledeći rizici: požar, udar groma, grad, tuča, eksplozija, izliv vode iz instalacije, provalna krađa, lom stakla, odgovornost prema trećim licima i zemljotres.

U zavisnosti od osiguravajućeg društva kod kog izaberete da osigurate Vaš dom nude Vam se razne pogodnosti kao što su: hitne intervencije i popravke (do ugovorenih iznosa i određenog broja intervencija), besplatna SMS upozorenja na ekstremne nepogode, pokriće troškova smeštaja ukoliko zbog nastale štete ne možete da boravite u Vašem domu itd. Kada je reč o hitnim intervencijama tu spadaju: vodoinstalaterski radovi, staklarski radovi, zidarski i krovopokrivači i slično.

Visina ugovorene premije zavisi od površine vašeg domaćinstva kao i vrednosti stvari koje se nalaze u njemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *