Osiguranje u poljoprivredi

Izvor: NBS

Usled uticaja globalnog zagrevanja sve su veće klimatske promene. Svedoci smo sve češćih vremenskih nepogoda koje prave velike štete poljoprivrednicima. Jedan od načina da se umanji šteta je osiguranje poljoprivrede.

Izbori ispred poljoprivrede
Foto: Pixabay

Osiguravajuće kuće nude razne pakete osiguranja u poljoprivredi i svakako treba dobro razmotriti koji odgovara baš vašim potrebama.

Usevi i plodovi se mogu osigurati od jesenjeg i prolećnog mraza, poplava, požara, oluja, grada, gubitka roda – prinosa. U osiguravajućim kućama se možete interesovati za dopunske rizike. Na taj način možete umanjiti troškove vremenskih nepogoda ili druge nepredviđene štete koja može da vas zadesi.

Visina premije osiguranja može da zavisi od više faktora poput biljnih vrsta koje osiguravate, lokacije useva i plodova i rizika koji bi osigurali.

Foto: www.opstinajezero.org

Osiguranjem životinja obezbedićete finansijsku zaštitu od različitih rizika u stočarstvu. Uslov za osiguranje životinja je da su životinje zdrave, sposobne za određenu namenu i da su obeležene za identifikaciju u skladu sa državnim propisima.

Osnovi rizici od kojih se mogu osigurati životinje su: bolest i nesrećni slučaj (to može biti iznenadna bolest, lečenje, prinudno klanje, ubijanje ili uginuće). U dogovoru sa vašim zastupnikom ili osiguravajućom kućom možete uplatiti dopunske rizike koje smatrate da su potrebni.

Visina premije zavisi od više uslova: vrste životinje koju osiguravate, broj životinja koje se osiguravaju, način i uslovi uzgoja životinja i ugovorenog pokrića rizika.

Neke osiguravajuće kuće nude i pogodnosti za registrovana poljoprivredna gazdinstva, a plaćanje premije osiguranja olakšano je i državnim subvencijama.

Savet je svakako da se raspitate kod zastupnika u osiguranju ili u više osiguravajućih kuća kako bi dobili najbolju ponudu za vaše potrebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *