Osiguranje u poljoprivredi i voćarstvu

Poljoprivrednici, naročito oni koji se bave voćarstvom  prošle godine pretrpeli su veliku štetu u više navrata. Čak je i samo jedna noć sa mrazom dovoljna da mnogi ostanu bez prihoda od svojih malinjaka i drugih kultura. Tu je i grad, koji za samo nekoliko minuta može da napravi nezamislivu štetu u uslovima kontinentalne klime česta je pojava kasnih prolećnih mrazeva, koji mogu da unište prinos voća i do 100 odsto. Od početka vegetacije, pa do zametanja plodova od mraza mogu da stradaju neotvoreni cvetovi, otvoreni cvetovi i tek zametnuti plodovi. Pri temperaturi od -1 do +2° C ugroženi su zametnuti plodovi, do -2° C otvoreni cvetovi, a temperature od -5 do -8° C dovode do smrzavanja nestvorenih cvetova. Postoje određeni sistemi zaštite od mraza i od grada, ali u zavisnosti od vrste kulture, površine, raspoređenosti parcela i slično, nije lako analizirati njihovu efikasnost i ekonomsku opravdanost u određenim uslovima, neophodne investicije, uspešnost zaštite…

Ne smemo da zaboravimo ni predstojeći veliki rizik od suše, ali i od poplava. Stoga je osiguranje poljoprivrednih proizvoda jedna od veoma zanimljivih opcija, osiguranje (premija) se ne plaća odmah, nego po „skidanju“ useva, odnosno plodova.

Poljoprivrednici imaju negativan stav prema ovakvoj vrsti zaštite od finansijskog gubitka zbog neproverenih informacija u pitanju je nedovoljna informisanost u vezi sa svim uslovima osiguranja – od pokrivenih rizika, cene osiguranja, do visine isplaćene štete i načina procene.

Cena može da zavisi od više faktora i zato da bi dobili prave i tačne informacije koje se tiču konkretno vaših biljnih kultura potražite informacije na sajtovima ili direktno u osiguravajućim društvima.

Izvor: Osiguranik .com