Osiguranje računara

This image has an empty alt attribute; its file name is osiguranje-racunara.jpg
Foto: Pixabay.com

Računari kao i razna računarska oprema postali su neophodni za rad svakog preduzeća.

Sve bitne informacije smeštene su i sačuvane na računarima i zastoj u radu računara dovodi do nemogućnosti obavljanja kako sitnih svakodnevnih poslova, tako i krupnih operacija u procesu proizvodnje ili kontrole čitavih sistema. Zbog toga dolazi do  finansijskih gubitaka. Finansijski gubitci mogu se umanjiti osiguranjem računara, računarske opreme, procesora, i dr.

Osiguranjem računara i računarske opreme možete osigurati:

  • računare i slične uređaje sa opremom
  • pomoćne mašine
  • klima i energetske uređaje
  • instalacije
  • procesne elektronske računare

Ovim osiguranjem osiguravate se od mnogobrojnih opasnosti: požara, udara groma, eksplozije, oluje, grada, delovanja vode i pare, pada letelice, manifestacije i demonstracije, klizanja tla, odronjavanja zemljišta, snežne lavine, loma mašina i provalne krađe i razbojništva.

Osiguranje se zaključuje na sumu osiguranja koja predstavlja vrednost predmeta osiguranja. Suma osiguranja je ujedno i maksimalni iznos koji se može isplatiti u slučaju ostvarenja nekog od rizika, pri čemu ona može biti procenjena od strane vas ili stručnog lica ili preuzeta iz knjigovodstvene evidencije.

Ukoliko je osigurana stvar uništena, naknađuje se vrednost osigurane stvari , a ukoliko je došlo do oštećenja, naknađuju se troškovi popravke osigurane stvari, u oba slučaja najviše do visine ugovorene sume osiguranja. Kako bi se izbeglo umanjenje naknade za troškove amortizacije, postoji mogućnost ugovaranja doplatka za otkup amortizovane vrednosti kod delimičnih šteta kod rizika loma mašina.

Osiguranjem su, svakako, obuhvaćeni troškovi raščišćavanja i čišćenja u vezi sa nastalim osiguranim slučajem u određenom procentu, kao i troškovi nastali usled pokušaja da se opasnost otkloni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *