Šta spada u obaveznu opremu za putnička vozila

Prema navedenim propisima, obaveznu opremu putničkih vozila čine:

– rezervni točak (pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu ili biti homologovan kao privremeni rezervni točak prema jednoobraznim tehničkim uslovima; rezervni točak ne moraju da imaju vozila čiji su pneumatici ili naplaci opremljeni nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju s izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika – npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl.);
– najmanje jedan prenosni aparat za gašenje početnih požara, ukoliko se vozilom obavlja javni prevoz putnika;
– sigurnosni trougao koji odgovara jednoobraznim tehničkim uslovima;
– oprema za pružanje prve pomoći – komplet prve pomoći veličine “B” – koja odgovara standardu SRPSZ.B2.001 (“Sl. glasnik RS”, br. 6/2010);
– svetloodbojni prsluk koji mora odgovarati standardu SRPS EN 471:2010 (“Sl. glasnik RS”, br. 3/2011);
– uže ili poluga za vuču – u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine.

Obaveznu zimsku opremu putničkih vozila čine:

– pneumatici (gume) za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr) na svim točkovima;
– lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju da budu opremljena navedenom zimskom opremom (i da je, naravno, koriste) ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a van tog perioda vozila mogu (ali ne moraju) da budu opremljena tom opremom. Izuzetak od ovog pravila učinjen je kada su u pitanju lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije. U naselju, naime, vozila ne moraju da budu opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije mogu da se postave na točkove na delu puta koji nije označen znakom “lanci za sneg” samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *