Poljoprivrednici zadovoljni naknadom štete u Prijepolju

Izvor: “Dunav osiguranje”

Nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koji su osigurali svoju poljoprivrednu proizvodnju, a njih je u 2020. godini na području Opštine Prijepolje bilo 634, po osnovu subvencija premije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede isplatilo je iznos od 21,5 miliona dinara. Zlatiborski okrug jedan je od pet okruga u Srbiji na čijem području nadležno ministarstvo odobrava subvencije premije osiguranja u visini od čak 70 odsto.

„Moja porodica bavi se poljoprivredom, tačnije ratarstvom već 30 godina. Ja sam od ranog detinjstva u ovom poslu, od 2003. godine. Sa ocem sam počeo da idem u prodaju širom Srbije, na zelenim pijacama prodavali smo svoje proizvode. Bilo je i dobrih godina, ali i loših. Kobna godina bila je 2008, kada je grad veličine jajeta pokosio čitav Zalug. Tada su mnogi ostali bez igde ičega“, kaže poljoprivrednik Sabahudin Kapur.

Dodaje da do sada nije osiguravao svoje proizvode, ali da je ove godine, po preporuci prijatelja, odlučio da preko „Dunava“ osigura svoj kompletan zasad.

Poljoprivredno gazdinstvo Jadranke i Radivoja Opančine bavi se malinarstvom već sedam godina.

„Imamo zasad na površini od 70 ari. Što se tiče roda, sve zavisi od godine do godine. Kreće se od sedam do 10 tona, u zavisnosti od rada na malinjaku i prirodnih uslova. Svake godine osiguravamo rod malina kako ne bismo gledali u nebo i mislili da li će da zagrmi i nervirali se. Prošle godine smo imali štete, obavestili smo ‘Dunav osiguranje’. Izašli su na teren, popisali šta treba i isplatili štetu, tako da smo zadovoljni“, rekao je Opančina.

U opštini Prijepolje elementarne nepogode su česte zbog geografskih uslova tog područja, česte su poplave, grad, snežne padavine, jaki vetrovi i suše.

„Kad se pomenu Prijepolje i poljoprivreda, obično se setimo prethodnog perioda, kada je ovo područje imalo štete na usevima, plodovima i višegodišnjim zasadima zbog elementarnih nepogoda i zbog nezadovoljstva određenih poljoprivrednika otkupnim cenama proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede pokušava da reši ta pitanja“, kaže državni sekretar u Ministarstvu Senad Mahmutović.

Prema rečima direktora Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Užice Branka Simića, sa rastom proizvodnje malina u ovom kraju raste i broj polisa osiguranja.

„Glavna filijala ‘Dunav osiguranja’ Užice beleži rast broja zaključenih polisa osiguranja iz godine u godinu. Lane je taj rast bio oko 10 odsto, i nadamo se da će se ta tendencija nastaviti. Tome umnogome doprinose i mere Ministarstva poljoprivrede. Kompanija ‘Dunav osiguranje’ već celu deceniju permanentno radi na edukaciji poljoprivrednika o važnosti osiguranja u njihovoj proizvodnji kroz radionice koje realizujemo u saradnji sa Agropresom. Ove godine, u skladu sa epidemiološkim merama, na području Zlatiborskog okruga, u Prijepolju i okolini, tokom poseta poljoprivrednim proizvođačima i njihovim gazdinstvima, u direktnim razgovorima pojašnjavamo im važnost osiguranja za njihovu proizvodnju“, rekao je Simić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *