Otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju bi moglo uzrokovati osiguravačima gubitak i do 3 milijarde dolara

Izvor: Reuters

Tokyo Summer Olympics, Silhouettes, 2020, Sport

Prema izveštajima, svetske osigurajuće kompanije suočene su sa gubitkom od blizu 3 milijarde dolara ukoliko se otkažu olimpijske igre u Tokiju.

Zbog pandemije COVID-19 predhodne godine je bilo otkazivanja brojnih manifestacija i događaja. Pored mnogo otkazanih sportskih događaja, trenutno najveći izazov su Olimpijske igare u Tokiju. Igre su zakazane za 23. jul 2021. godine, a veći deo Japana je i dalje u vanrednom stanju kao rezultat trećeg talasa koronavirusa, dok su mnoge druge zemlje u nekom obliku blokade, u mnogim zemljama sporo napreduje. Ovo posebno zabrinjava jer se u prošlosti najavljivalo da bi se Olimpijske igre mogle održati samo ako se pojavi delotvorna vakcina. U međuvremenu je razvijeno više vakcina, ali je situacija i dalje veoma teška. 

Činjenica je da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u sličnom položaju kao i prošle godine kada je odlučio odložiti događaj. MOK i organizatori u Japanu su naglasili da odlaganje igara za još godinu dana nije opcija. Zbog toga verovatnije je da će ih otkazati, ako se odluči da se događaj ove godine ne može održati. Otkazivanje Olimpijskih igara moglo bi prouzrokovani neverovatno veliki gubitak.

Riziku otkazivanja igara najizloženiji Munich Re

Reosiguravajući div Swiss Re ima specifičnu izloženost od 250 miliona dolara u slučaju otkazivanju Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Izvori Reuters-a govore da je visoka izloženost i Munich Re-a čak, 500 miliona dolara, iako to nije još uvek potvrđeno.

Analitičari  procenjuju da su Olimpijske igre u Tokiju osigurane na oko 2 milijarde dolara, i dodatno na 600 miliona koji se odnose na ugostiteljstvo. MOK ima ugovorenu polisu za slučaj otkazivanja događaja vrednu oko 800 miliona dolara. Ona pokriva većinu ulaganja od oko milijardu dolara koje MOK ulaže u svaki grad koji je domaćin igara. Takođe, lokalni organizacioni odbor u Tokiju imaće vlastitu polisu osiguranja čije se pokriće procenjuje na oko 650 miliona dolara. Emiteri su takođe osigurani na visoke sume osiguranja.

Hoće li Olimpijske igre dobiti zeleno svetlo ili ne, tek ćemo videti, ali s obzirom na to da bi igre trebale početi za manje od četiri meseca, reosiguravajuća i osiguravajuća društva će u slučaju otkazivanja budno pratiti razvoj događaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *