Zimske gume čuvaju džep

Izvor: Novosti

Od 1. novembra obavezne su zimske gume na vozilima – ukoliko ima snega i leda na kolovozu.

Sva vozila od 1. novembra, na svim točkovima moraju da imaju zimske gume, ukoliko je na kolovozu sneg i led.

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, propisana je i dubina šare koja mora da bude najmanje četiri milimetra.

U suprotnom kazne su rigorozne. Tako je fizičkim licima zaprećeno kaznom od 6.000 do 20.000 dinara, preduzetnicima koji ne poštuju ovu odredbu preti kazna od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara!

Tržište Srbije je dobro snabdeveno svim vrstama guma za zimske uslove. Cene se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu pa je tako, u zavisnosti od kvaliteta i dimenzije pneumatika, cena za putnička vozila od 3.000, pa do više od 10.000 dinara.

Zamena guma u servisima i vulkanizerskim radnjama košta od 400 dinara pa naviše, ali i to zavisi od vrste vozila, odnosno veličine točka. Čuvanje guma u takozvanim hotelima za gume, ili skladištima, košta od 100 dinara mesečno po gumi, pa naviše. Neka preduzeća su ovu uslugu podigle na viši nivo, pa uz čišćenje i pravilno skladištenje guma i osiguravaju pneumatike.

Za one koji ne žele ili nemaju novca da investiraju u zimske gume, ali planiraju da povremeno voze svoj automobil u periodu od 1. novembra do 1. aprila kada se za to steknu vremenski uslov(vreme bez snežnih padavina i leda), zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu.

Ipak, ono što vozači treba da znaju jeste da letnje gume gube svojstva na nižim temperaturama od 12 stepeni, mada ima mišljenja da su problematične već pri temperaturi vazduha od 15 stepeni.

Guma tada, dok ne postigne optimalnu temperaturu, gubi bitne osobine, slabije prijanja na kolovoz, pa je i zaustavni put vozila znatno duži. ZOBS je propisao i da u slučaju snežnih padavina vozači na putevima van grada moraju da imaju u gepeku zimske lance, dok u gradu ne moraju.

Teretna vozila i autobusi moraju pored zimskih pneumatika i lanaca, kao obavezan deo zimske opreme da imaju i – lopatu.

Bez sankcija

Ako na kolovozu nema snega i leda, a vozač na automobilu u periodu od prvog novembra do prvog aprila nema zimske gume, neće biti kažnjen ako ga zaustave saobraćajci, a ne treba da brine ni zbog osiguranja u slučaju saobraćajnog incidenta.

Naime, u zapisniku sa uviđaja policija, između ostalog, navodi i koji su vremenski uslovi bili na kolovozu, pa se i osiguravajuće kuće shodno tome ponašaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *