Registracija ATV vozila

Zahvaljujući njihovoj izdržljivosti, širokom spektru namene i lakom savladanju svih terena ATV vozila se sve više mogu videti kod nas.

Imaju široku namenu, koriste se u poljoprivredi, lovu, i za rad u teškim uslovima, …

Zanimljivo je da ih je razvila Evropska svemirska agencija za potrebe snabdevanja međunarodne svemirske stanice vodom, kiseonikom,… čime se objašnjava njihova otpornost i izdržljivost.

Naziv ATV je skraćenica za sva autonomna transportna terenska vozila, mnogi ih sa pravom nazivaju mašinom budućnosti.

Quad, motocross, motocross vožnja, križ, terenska vozila, motocikl, ATV
Foto: hhippopx.com

ATV vozila spadaju u kategoriju teških četvorocikla odnosno vozila preko 50 ccm ili 4kw, a za njihovu vožnju je potrebna B1 kategorija i njima mogu da upravljaju samo stariji od 18 godina i uz obaveznu zaštitnu opremu za ATV vozače.

Registracija ATV vozila omogućava da ono bude upisano u evidenciju o registrovanim vozilima na osnovu kojeg se izdaje saobraćajna dozvola i registracione tablice.

Registracija ATV vozila je je jedini dokaz o o njihovoj ispravnosti.

Ispunjavanjem određenih propisanih uslova garantuje se bezbednost tokom vožnje ATV vozila, samim tim vlasnici stiču pravo da nesmetano učestvuju u saobraćaju.

Registracija se obavlja jednom godišnje, na period od godinu dana, a moguće je i za manji period najmanje na mesec dana.

Pre registracije obavezno je obaviti tehnički pregled vozila, koji se obavlja isto kao i kod motora.

Pored dokaza o tehničkoj ispravnosti vozila, potreban je dokaz o uplati republičkih taksi i dažbina, potvrda o vlasništvu vozila i dokaz o identitetu vlasnika vozila. Procedura je ista kao i kod ostalih registracija vozila, plaćaju se iste takse, a cena registracije se određuje prema karakteristikama ATV vozila i vremenskom periodu registracije vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *