Osiguranje odgovornosti za bicikliste

Безбедност бициклиста у саобраћају на територији града Зајечара
Foto: autoskola-stop019

Mnogo je saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju bicikle, a često su biciklisti krivi za izazivanje nezgode. U saobraćaju svakodnevno (čak i na biciklističkim stazama) dolazi do povreda deteta, ljudi, životinja, ili dođe do oštećenja drugog vozila.

Biciklisti nemaju obavezu osiguranja, odnosno odgovornost vozača bicikle nije pokrivena obaveznim osiguranje u saobraćaju. Tako da u slučaju nezgode koju su skrivili sami plaćaju troškove štete.

Na našem tržištu pojavile su se osiguravajuće kuće koje nude osiguranje odgovornosti za bicikliste.

Ovo osiguranje je namenjeno za svim biciklistima i sklapa se na godinu dana, a podrazumeva da se osiguraju svi oni kojima je pričinjena šteta. Tako da osiguranje odgovornosti bicikle ne osigurava vozača bicikle ili štetu na bicikli, nego treće lice kojem je pričinjena šteta tom biciklom.

Bilo da ste slučajno oštetili drugi auto, naleteli na pešaka, povredili drugog biciklistu, sve je pokriveno polisom osiguranja.

Osiguranje vozača bicikla od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima namenjeno je svim vozačima bicikala i važi samo na teritoriji Srbije. Ovo osiguranje pruža Vama i članovima Vašeg domaćinstva (bračnom drugu i deci) zaštitu od odgovornosti za štetu koja se upotrebom bicikla pričini trećim licima i to usled:

  • smrti
  • povrede tela
  • narušavanja zdravlja
  • uništenja ili oštećenja stvari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *