Na šta obratiti pažnju pre tehničkog pregleda kod motocikla, mopeda, skutera.

Tehnički pregledi su postali strožiji, a vlasnici tehničkih pregleda i zaposleni se moraju pridržavati strogih pravila, jer rizikuju velike novčane kazne ili čak zatvaranje firme. Sva vozila koja dolaze na tehnički pregled se slikaju iz više uglova, a te fotografije se čuvaju u posebnim folderima.

Emco Nova R 2000 – 🛵 Electric Scooters 2020

Problem sa kategorizacijom

Problem mogu imati vlasnici mopeda koji nemaju svu dokumentaciju, ili im je maksimalna brzina veća od 45 km/h.

Po zakonskoj definiciji moped je: „motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon“

Ako u dokumentaciji piše da je maksimalna brzina 48 km/h, moraće da se registruje kao motocikl, što znači da je za njegovu vožnju neophodna najmanje A1 kategorija. Ta 3 km/h razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podelu.

Ukoliko vlasnik vozila nema dokumentaciju o tehničkim karakteristikama, a siguran je da maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, može na određenim tehničkim pregledima da obavi testiranje i dobije potvrdu.

Nosač tablice

Ukoliko je motocikl izašao iz fabrike sa blatobranom koji mu služi kao nosač tablice, motocikl ne može da dođe na tehnički pregled sa tablicama postavljenim na neko drugo mesto ili bez blatobrana. Obratite pažnju i na osvetljenje tablica.

Dodatna oprema

Svi motocikli ili skuteri na tehnički pregled moraju doći u originalnom fabričkom tj. u stanju kakvom su izašli iz fabrike. Prerade nisu dozvoljene. To su najčešće vizir, dodatni farovi, često se dodaju i koferi… Sva ova oprema se mora skinuti sa motocikla pre tehničkog pregleda, osima ako vlasnik ne poseduje odgovarajuće ateste i homologaciju.

Verujemo da nećete imati probleme prilikom obavljanja tehničkog pregleda, ako prilikom registracije motocikla obratite pažnju na stavke koje smo naveli u tekstu.

Izvor sajtovi: Polovni automobili, Bjbajkers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *