Koliko korona utiče na osiguranje?

Klijenti i dalje najvažniji

Izvor: Svet Osiguranja, piše: Duško Jovanović gen.sek.UOS

Slika: časopis Svet osiguranja
 

Evropska organizacija za osiguranje i profesionalne penzije (EIOPA) je nedavno objavila, na osnovu podataka iz prvog kvartala, da izloženost riziku sektora osiguranja ostaje visoka. Pandemija izazvana virusom COVID-19 nastavila je da prouzrokuje poremećaje u svim finansijskim sektorima. Osigurivači su izloženi veoma visokom nivou makro rizika. Realan je i dalji pad koeficijenta za životna i neživotna osiguranja.

Uticaj korona virusa jednak je uticaju velikih prirodnih katastrofa. Razlog su ogromne odštete koje sektor osiguranja plaća firmama i pojedincima po osnovu velikog broja različitih polisa osiguranja.

Ova kriza je pokazala da nam je tržište stabilno. Pokazala je i fleksibilnost sektora koji se u kratkom roku reorganizovao, ne ugrožavajući ni u jednom trenutku pružanje podrške klijentima.

Činjenica je da su korenite promene neizbežne, možda i veće nego što zamišljamo. Ako ništa drugo pojava pandemije i njenih posledica bila je odličan test za IT sektor, uz poruku da što pre treba ukloniti poteškoće kako bi nastavak bio što pre moguć (pod nastavkom se smatra rad zaposlenih od kuće). Mnogo brže se ušlo u proces digitalizacije i ova kriza nam pokazuje sav značaj i neizbežnost tog procesa. Nove okolnosti uticaće i na to da osiguravajuća društva preispitaju vrste i karakter usluga koje nude, jer će postojeći morati da menjaju. Naprimer: očekuje se veće interesovanje privrede za pokriće rizika od prekida poslovanja, što do sada nije bio slučaj.

Iz ugla građana očekuje se da na važnosti dobiju polise životnog osiguranja, kao i polisa osiguranja od gubitka posla, koja se uzima kao kolateral za kratkoročne i keš kredite. Ne treba zaboraviti ni očekivani rast prodaje polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, jer je pandemija pokazala njene prednosti.

Pred nama je težak period, sa novim izazovima, koji bi mogli da ugroze prodaju osiguranja ili je barem iz korena promene.

Uz sve to ostaje obaveza da i dalje budemo fokusirani na pružanje podrške klijentima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *