Egipat traži odštetu za blokadu Sueckog kanala

Izvor: Pro in Assistance, Svet osiguranja

Brod Ever Given, težak čak 200.000 tona, dijagonalno se zaglavio u uskom kanalu 23. marta tokom peščane oluje. Zaglavljeni brod je tako šest dana blokirao pomorski saobraćaj na veoma važnoj ruti za svetsku trgovinu. Kompanija Lloyd’s List saopštila je da je zaglavljeni brod, površine veće od četiri fudbalska igrališta, zaustavio promet između Azije i Europe u vrednosti oko 9,6 milijardi dolara.

Prema rečima uprave kanala, Egipat je zbog ove blokade gubio između 12 i 15 miliona dolara prihoda dnevno.

Kompanija Shoei Kisen Kaisha, vlasnik velikog kontejnerskog broda Ever Givena koji se zaglavio u Sueckom kanalu, objavila je medijima da pregovara sa egipatskim vlastima o njihovom zahtevu za 900 miliona dolara odštete za šestodnevnu blokadu saobraćaja.

Više od 300 brodova čeka otvaranje Sueca, pogledajte mapu
Foto: Tanjug/AP

Ever Given je nakon normalizacije saobraćaja zadržan „jer nije mogao platiti 900 miliona dolara“ štete koja je nastala. Ove informacije su kako navode u izveštaju državnog lista Al-Ahram dobijene od uprave Sueckog kanala. Iz kompanije Shoei Kisen Kaisha koja je vlasnik broda, izjavili su da će se sve rešavati pravnim putem. Japanska agencija Jiji Press takođe je citirala neimenovanog predstavnika kompanije koji je rekao da su vlasnik broda i uprava kanala “u pregovorima izneli različita mišljenja o odgovarajućem iznosu naknade”.

Brod Ever Given je osposobljen za plovidbu, ali je trenutno na sidrištu u kanalu, gde će ostati dok se ne sazna konačan ishod pregovora.

Iznos naknade izračunat je na osnovu “gubitaka koje je pretrpio zaustavljeni brod, kao i troškova osposobljavanja za plovidbu i održavanja”. Šteta je utoliko veća jer su zaglavljivanje broda i intenzivni radovi na njegovom vraćanju u plovno stanje, izazvali i oštećenja na kanalu. Uprava Sueckog kanala svoje potraživanje temelji na odluci koju je doneo ekonomski sud u Egiptu. Egipatski sud je ranije ove nedelje naredio da se Ever Given zapleni u nastavku pregovora između vlasti Sueckog kanala koja upravlja plovnim putem i vlasnika broda i njegovih osiguravača o tome ko plaća gubitke koji su nastali zbog blokade.

Podiže li slučaj Ever Givena cene osiguranja?

Osiguravači već godinama upozoravaju da stalno rastuća veličina brodova vodi ka sve većem nagomilavanju rizika. Nosivost brodova sličnih Ever Givenu je tokom poslednjih 50 godina porasla 15 puta, samo poslednje decenije je udvostručena.

Strahovanja u pogledu korišćenja ogromnih pomorskih brodova sada su se i ostvarila. S jedne strane, kod njih se beleži stalan napredak po pitanjima bezbednosti i upravljanja opasnostima, ali s druge strane postoje visoki troškovi kada nešto krene po zlu. Suočavanje sa nezgodama kod velikih brodova kao što su požari, nasukavanje i sudari, postaje sve složenije i skuplje. Neki čak postavljaju pitanje dokle će osiguravači uopšte nuditi zaštitu za ovakva plovila, posebno u okolnostima razornih prirodnih nepogoda sa čijim pokrićima se sve više suočavaju.

U svakom slučaju očekuje se rast cena polisa u ovoj oblasti kao i pooštravanje uslova preuzimanja transportnih rizika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *