Bez čega ne možete registrovati auto?

Izvor: Blic

Osiguranje od autoodgovornosti je obavezno za sve vlasnike motornih vozila. Bez njega nije moguće obaviti registraciju vozila. Ova zakonski definisana obaveza zaključuje se na godinu dana na motorno vozilo. To znači da se šteta može naplatiti bez obzira ko upravlja vozilom. Treba imati u vidu da ovakva polisa ne pokriva štetu na sopstvenom vozilu, već samo na vozilu trećeg lica.

Dakle, ako drugome načinite štetu morate je i nadoknaditi, a da ne biste plaćali iz svog džepa, štetu nadoknađuje osiguranje.

Velike kazne za neposedovanje “Evropskog izveštaja”

Ako dođe do saobraćajke, pored policijskog zapisnika, učesnici moraju da potpišu i međusobno razmene Evropski izveštaj, što im služi kao odštetni zahtev po osnovu osiguranja od autoodgovornosti. Svaki vozač je dužan da ima ovaj papir u automobilu. Ukoliko se ovaj izveštaj ne popuni ispravno, može doći do problema prilikom naplate štete, te stručnjaci savetuju da ga treba vrlo pažljivo popuniti.

Zakonom je predviđeno da osiguravajuće društvo prilikom izdavanja polise obaveznog osiguranja mora da izda i Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Ovaj izveštaj se popunjava kada je šeta manja od 200.000 dinara, dakle za saobraćajne nezgode bez povređenih, nakon usaglašavanja učesnika ko je krivac za pričinjenu štetu.

Međutim, ako nemate Evropski izveštaj kazna je od 10.000 do 50.000 dinara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *